Έγγραφο προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ, μέσω ΠΟΑΣΥ, με κοινοποίση στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, και στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, για τις συνθήκες εργασίας και κράτησης στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

Κύριε Υπουργέ,

Το χθεσινό περιστατικό αυτοχειρίας κρατουμένου σε χώρο κράτησης της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε τις τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι καθημερινά, καθώς και τον ανάλγητο εσωτερικό υπηρεσιακό μηχανισμό που θέτει σε διαθεσιμότητα άκριτα, χωρίς να εξετάζει πρωτίστως και να αναζητά τους πραγματικά υπαίτιους.

Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί στο παρελθόν και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ξανασυμβούν, όσο η Ηγεσία βρίσκει τα «εύκολα θύματα» στο πρόσωπα των συναδέλφων που τυγχάνει να εκτελούν υπηρεσία στη συγκεκριμένη βάρδια.

Χθες, 3 Αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα παίρνοντας άδικα στις πλάτες τους το απότοκο μιας σειράς εγκληματικών υπηρεσιακών παραλείψεων, για τις οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, μια συνάδελφος τέθηκε σε διαθεσιμότητα χωρίς προηγουμένως  να καταθέσει για το περιστατικό.

Και ρωτάμε:

Ποιος είναι υπαίτιος που τα κελιά των κρατητηρίων έχουν τουαλέτες ενώ αυτό δεν προβλέπεται;

Ποιος είναι υπαίτιος που στη χθεσινή βάρδια οι κρατούμενοι των κρατητηρίων ήταν υπερδιπλάσιοι του προβλεπόμενου, και συγκεκριμένα 103, και οι συνάδελφοι που εκτελούσαν υπηρεσία ήταν μόλις 3! Για την αναλογία 34 κρατούμενοι ανά Αστυνομικό, και όσα αυτή επέφερε, ποιος θα λογοδοτήσει;

Ιδιαίτερα, εν μέσω πανδημίας, όπου ο κίνδυνος είναι διττός και αφορά τόσο στην ασφάλεια, όσο και στην υγεία των κρατουμένων και των Αστυνομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα του περιστατικού, 2 κρατούμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και οι συνάδελφοί μας διατάχθηκαν να μεταγάγουν 25 κρατούμενους στο νοσοκομείο για τους διενεργηθούν rapid-test.

Τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη ενισχύθηκε με 270 Αστυνομικούς, πλην όμως, η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών συνεχίζει να έχει οριακά πάνω το 55% της προβλεπόμενης δύναμής της. Συν τοις άλλοις, οι φυλακές Διαβατών συχνά αρνούνται να παραλάβουν κρατούμενους που πρόκειται να μεταχθούν σε δικαστήρια ή νοσοκομεία λόγω πληρότητας, επιδεινώνοντας την υπηρεσιακή κατάσταση και μετατρέποντας εμμέσως τα κρατητήρια σε μια μικρή φυλακή, χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες υποδομές.

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, τα τελευταία έτη, η υπηρεσιακή διαχείριση και οι αποφάσεις της ανώτατης Ηγεσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας, έχουν υποβαθμίσει σημαντικά την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων και την έχουν μεταβάλλει σε Υπηρεσία «τιμωρημένων». Οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο αντίξοες που προκαλούν δυσανασχέτηση στους συναδέλφους μας. Το να θέτουμε σε διαθεσιμότητα το χαμηλόβαθμο προσωπικό, χωρίς να λογοδοτούν αυτοί που κρατούν την τύχη της Υποδιεύθυνσης στα χεριά τους, είναι σα να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και ταυτόχρονα, να θέτουμε τα θεμέλια ώστε να ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Συνήγορος του Πολίτη στην από 7-2-2017 ειδική έκθεσή του αναφέρει για τα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης ότι «Ο εν λόγω χώρος κρίνεται ακατάλληλος τόσο ως χώρος κράτησης αλλά και ως χώρος εργασίας του αστυνομικού προσωπικού καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικές για όλους.»

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης με προσωπικό και ταυτόχρονα την προστασία των θιγόμενων συναδέλφων μας. Πέραν αυτού, επαναδιατυπώνουμε την πρόταση που κάναμε στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και αιτούμαστε η προαναφερόμενη Υποδιεύθυνση να αποσχιστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας και να γίνει Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένο οργανόγραμμα που θα τηρείται απαρέγκλιτα και βάσει κανονιστικών διαταγών που θα ορίζουν ακριβώς τις συνθήκες κράτησης και τον αριθμό των κρατουμένων, όπως ισχύει και στην ΓΑΔΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας επιδεικνύεται αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων μας, ευελπιστούμε ότι θα επιδείξετε ανάλογη ευαισθησία για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να περιοριστούν οι οριζόντιες διαθεσιμότητες και να τεθούν νέες υπηρεσιακές βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Υποδιεύθυνσης.

Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2021