Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας (μέσω ΠΟΑΣΥ), Αντιστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, με Θέμα:« Επιτακτική ανάγκη ανανέωσης του στόλου της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης ».

Κύριε Αρχηγέ,

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση των οχημάτων της ΔΑΕΘ πάει «από το κακό στο χειρότερο», με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι.

Παρότι η Υπηρεσία «φρόντισε» για την περιβόητη ανακατασκευή των λεωφορείων, η σημερινή τους εικόνα είναι απογοητευτική.

Όπως μας έχει καταγγελθεί, τα οχήματα πλέον παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα σε σχέση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, είναι αμέτρητες οι φορές που τα οχήματα ακινητοποιούνται λόγω μηχανικών βλαβών κατά την μετακίνηση του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να εξαναγκάζονται σε συνεχείς αλλαγές οχημάτων και μεταφορά του εξοπλισμού. Επομένως, όταν φτάνουν «μετά κόπων και βασάνων» στον υπηρεσιακό προορισμό τους, είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σωματικά και ψυχικά.

Επίσης, με την έναρξη της θερινής περιόδου, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα οχήματα έχουν προβλήματα με τον κλιματισμό. Ιδιαίτερα τις ημέρες που διανύουμε τώρα, με τον υδράργυρο να βρίσκεται στο «κόκκινο», η ατμόσφαιρα μέσα στα λεωφορεία είναι κυριολεκτικά αποπνικτική. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η θερμοκρασία μέσα στα λεωφορεία είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική, αφού ακόμα και τώρα αυτά  βρίσκονται ακινητοποιημένα κι εκτεθειμένα στον ήλιο για να φυλάνε την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ.

Δηλαδή, την ώρα που το Αρχηγείο δίνει οδηγίες προς τους πολίτες για να προστατεύονται από τον καύσωνα, αφήνει εκτεθειμένους τους Αστυνομικούς σε απάνθρωπες και επισφαλείς για την υγεία τους συνθήκες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι Αστυνομικοί της ΔΑΕΘ, ακόμα και κατά τις μεσημβρινές ώρες, εκτελούν υπηρεσία με 45 βαθμούς Κελσίου, φορώντας την πλήρη εξάρτηση τους, κι εν συνέχεια εισέρχονται στο όχημα  για να «ξεκουραστούν» σε έναν χώρο που η θερμοκρασία είναι ακόμα υψηλότερη.

Κύριε Αρχηγέ,

Επειδή τα οχήματα της ΔΑΕΘ πλέον είναι 30ετίας,

Επειδή η περίφημη ανακατασκευή αποδείχθηκε καταστροφική,

Επειδή ενόψει χειμώνα, οι μετακινήσεις της ΔΑΕΘ σε όλη την επικράτεια είναι δεδομένες,

Επειδή είναι αδιανόητο οι συνάδελφοί μας να εκτελούν υπηρεσία κάτω από τέτοιες συνθήκες και κανείς να μην ενδιαφέρεται για την έκθεση της υγείας τους σε κίνδυνο.

Παρακαλούμε όπως άμεσα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των συναδέλφων μας, ενώ παράλληλα να αναζητηθούν τόσο οι υπεύθυνοι αυτής της εξοργιστικής κατάστασης, όσο και οι κατάλληλες λύσεις.

Βέβαια στο σημείο που βρίσκονται τα οχήματα, η μόνη ουσιαστική λύση είναι η άμεση πραγματοποίηση διαγωνισμού για την αγορά νέων λεωφορείων πριν θρηνήσουμε θύματα.

Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2023