ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΝΟΥ

Η βοηθητική αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο στα κινητά

Εμφάνιση άρθων μόνο για συνδεδεμένους χρήστες

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εξαιρετικής σημασίας συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη και τους Νομικούς επιτελείς της Αρχής, πραγματοποίησε το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, παρουσία του Νομικού συμβούλου της κ. Σωτήρη Τερζούδη.

Αρχικά αναφέραμε ότι ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταθέσαμε επίσημη πρόταση για την τοποθέτηση καμερών στο αστυνομικό προσωπικό έτσι ώστε να υπάρχει ξεκάθαρο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα αξιοποιείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μακριά από εικασίες και επιλεκτικές προσεγγίσεις. Δυστυχώς παρά την θεσμοθέτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός προμήθειας καμερών.

Ταυτόχρονα αναφέραμε ότι μέσω επίσημης έρευνας που πραγματοποιήσαμε το 85% των μελών μας επιθυμεί την τοποθέτηση καμερών, κάτι το οποίο αναδεικνύει την βούληση των αστυνομικών για διαφάνεια!

Πρωτίστως, τέθηκε το ζήτημα δυνατότητας προσφυγής του αστυνομικού  προσωπικού στο Συνήγορο του Πολίτη για θέματα αυθαιρεσιών της διοίκησης, αίτημα το οποίο ο Συνήγορος του Πολίτη μας ανέφερε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια υλοποίησής του.

Επιπρόσθετα τέθηκε το ζήτημα της «ομηρίας» δεκάδων αστυνομικών όπου οι πειθαρχικές τους υποθέσεις εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο έχει βαθμολογικές και οικονομικές συνέπειες. Όπως μας ανέφερε ο συνήγορος, αυτό οφείλεται  στο γεγονός ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά του, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοση πορίσματος.

Επίσης, θέσαμε το ζήτημα ότι πολλές ενέργειες  χαμηλόβαθμων αστυνομικών οι οποίες ελέγχονται, είναι απόρροια παραλείψεων της διοίκησης καθώς και αίολων εντολών αυτής, για τις οποίες ουδέποτε, ουδείς ελέγχεται.

Ο κ. Ποττάκης καθώς και οι λοιποί παρευρισκόμενοι, αρχικά μας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους που ως Ένωση ζητήσαμε συνάντηση με τον συνήγορο του Πολίτη.

Από μεριάς τους μας ανέφεραν ότι για τις αυθαιρεσίες και παραλείψεις της Διοίκησης, για περιστατικά τα οποία τους κοινοποιούνται θα μπορούσαμε ως Ένωση μέσω υπομνήματος να θέτουμε εις γνώση τους τα γεγονότα όπως αυτά μας μεταφέρονται από τα εμπλεκόμενα μέλη μας, κάτι το οποίο θα τους βοηθούσε στην πληρέστερη εικόνα των συμβάντων, όπως συνέβη στα επεισόδια στην Λέσβο, όπου όπως μας ανέφεραν έλαβαν σοβαρά υπόψη τις επίσημες καταγγελίες μας.

Επίσης μας γνωστοποίησαν την πρότασή τους για συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση των αστυνομικών, έτσι ώστε να αντιληφθούν πρωτίστως οι ίδιοι οι αστυνομικοί την χρησιμότητα του θεσμού.

Με βάση την εν λόγω πρόταση η Ένωση αιτήθηκε την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων - συζητήσεων αστυνομικών με τον συνήγορο του Πολίτη, ώστε να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για όλα τα κακώς κείμενα, αίτημα  το οποίο βρήκε άμεσης θετικής ανταπόκρισης και σύντομα θα υλοποιηθεί.

Κλείνοντας, ζητήσαμε από τον Συνήγορο του Πολίτη η σημερινή συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, να γίνει η απαρχή μια γόνιμης και αγαστής συνεργασίας που θα συμβάλει στην προώθηση ουσιαστικών αλλαγών προς όφελος του αστυνομικού προσωπικού καθώς και του κοινωνικού συνόλου.

Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2023

          

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Αξίζει να δείτε:

loading...

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά