Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη, η οποία ξεκαθάρισε τον ρόλο και τον σκοπό ύπαρξής του συγκεκριμένου θεσμού.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαρία ΣΑΜΟΛΑΔΑ.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση:

-  Η Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ Άννα

- Ως εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αστυνομικός

Διευθυντής, κ. Αθανάσιος ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

- Ο Α’ Βοηθός Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος

κ. Σταύρος ΚΕΣΕΛΙΔΗΣ

- Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος

κ. Γεώργιος ΤΖΙΜΑΣ

- Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων

Βίας Βορείου Ελλάδος, κ. Απόστολος ΓΑΛΑΤΑΣ

- Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου

Ελλάδος, κ. Γεώργιος ΒΑΡΕΛΑΣ

- ως εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΠΟΑΣΥ κ. Σταύρος ΦΕΤΚΟΣ

- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ιωάννη ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ καθώς και Σύσσωμο το Προεδρείο

- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας κ. Ιωάννης

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, κ. Χρήστος

ΤΟΥΦΑΚΗΣ

- Ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Παράρτημα Βορείου Ελλάδος, κ. Γεώργιος ΖΑΧΑΡΗΣ

- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών υπαλλήλων ΕΛΑΣ Μακεδονίας και Θράκης

κ. Δημήτριος ΚΕΡΑΜΥΔΑΣ

- Ο Δικηγόρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κ. Σωτήριος ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του, ότι ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη είθισται στο άκουσμά του να φαντάζει ως «αντίπαλος» στο  αστυνομικό προσωπικό, στην πραγματικότητα όμως μέσα από την σημερινή ημερίδα διαπιστώσαμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σύμμαχο σε όλα όσα βιώνουμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Στη συνέχεια έθεσε το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών στις στολές των αστυνομικών καθώς και στα υπηρεσιακά οχήματα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό για την ξεκάθαρη αποτύπωση των γεγονότων.

Επιπλέον αναφέρθηκε, στη δυνατότητα του αστυνομικού προσωπικού να απευθύνεται στον συνήγορο του Πολίτη, για να αναδείξει παραβιάσεις που υφίσταται από την φυσική ηγεσία χωρίς να υπάρχει φόβος στοχοποίησής του από τους ανωτέρους του, όπως έχει πολλάκις παρατηρηθεί στο παρελθόν .

Επισήμανε τη βαθμολογική και μισθολογική ομηρία στην οποία βρίσκονται πολλοί συνάδελφοί μας λόγω της μη τελεσιδίκησης των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στην ανταλλαγή δικογραφιών μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων και του συνηγόρου του Πολίτη.

Στη συνέχεια της ημερίδας ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν:

-η Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ Άννα

-ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΠΟΑΣΥ κ. Σταύρος ΦΕΤΚΟΣ

-ο Α’ Βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος κ.

Σταύρος ΚΕΣΕΛΙΔΗΣ

-ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ιωάννης ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κατόπιν, ο λόγος δόθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος ανέλυσε ενδελεχώς τον ρόλο του θεσμού του συνηγόρου του Πολίτη, ενώ τόνισε ότι σκοπός ύπαρξής του είναι κυρίως η διασφάλιση μιας δίκαιης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης με τη συλλογή του συνόλου των απαιτούμενων στοιχείων και σε καμία περίπτωση η επιβολή τιμωριών στους αστυνομικούς.

Επίσης διαπίστωσε, μέσω των όσων αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους μας, πολλά κοινά σημεία καλώντας τους σε συνεργασία για την υλοποίηση των προτάσεων που συζητήθηκαν.

Από την πλευρά του, μας εξήγησε, ότι η κωλυσιεργία στα πορίσματα των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων οφείλεται στην μη συμμόρφωση των υπηρεσιακών παραγόντων στις υποδείξεις του συνηγόρου. Ενδεικτικά ανέφερε στατιστικά σύμφωνα με τα οποία μόλις το 1/10 των ΕΔΕ πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν επιστρέφονται για διορθώσεις ενώ σχεδόν τα 5/10 αυτών επιστρέφονται λόγω έλλειψης σημαντικών στοιχείων.

Κλείνοντας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με την σημερινή ημερίδα και την παρουσία του συνηγόρου του Πολίτη ,κ. Ανδρέα Ποττάκη έσπασε τα ταμπού και τα στερεότυπα στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι ως αστυνομικοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αποκρύπτουμε παραβατικές συμπεριφορές, πλην όμως θέλουμε σωστή και δίκαιη κρίση μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2023