ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΝΟΥ

Η βοηθητική αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο στα κινητά

Εμφάνιση άρθων μόνο για συνδεδεμένους χρήστες

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έγγραφο της ΕΑΥΘ Προς: 1)Τον Υπουργό Δικαιοσύνης (μέσω ΠΟΑΣΥ) κ. Γιώργο Φλωρίδη, 2)Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (μέσω ΠΟΑΣΥ), κ. Γιάννη Οικονόμου με Κοιν.: 1) Βουλευτές Νομού Θεσσαλονίκης, 2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας (μέσω ΠΟΑΣΥ), Αντιστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο και Θέμα: «Προτάσεις της Ε.Α.Υ.Θ. για τροποποιήσεις άρθρων στον Π.Κ. και Κ.Π.Δ.»

Κύριοι Υπουργοί,

 

   Όπως πολύ καλά γνωρίζετε βασικός ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

   Αφορμή της επιστολής μας αποτελεί εισαγγελική πρόταση, όπως αυτή διατυπώθηκε,  σχετικά με την μη ύπαρξη υπηρεσιακού καθήκοντος σε περιστατικά εφοδιασμού καυσίμων και αποχώρησης χωρίς την καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου.

   Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αποτυπώνεται σε εισαγγελική πρόταση, η πράξη αυτή δεν είναι αξιόποινη και οι αστυνομικοί δεν οφείλουν να ενεργήσουν.

   Τα ισχύοντα αντίκεινται στην προσπάθεια καταπολέμησης της μικροεγκληματικότητας, ενώ οι συνεχείς τροποποιήσεις των Νόμων, του Π.Κ. και του Κ.Π.Δ. δημιουργούν τεράστια σύγχυση και αγανάκτηση στους πολίτες, ιδίως όταν επιφέρουν αλλαγές τόσο θεμελιώδεις που προσκρούουν στις αντιλήψεις και τις απαιτήσεις που έχουν οι περισσότεροι πολίτες από την Αστυνομία.

  Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, θέλοντας να συμβάλουμε στην προσπάθεια αλλαγής του πλαισίου σχετικά με την καταπολέμηση της μικροεγκληματικοτητας, καταθέτουμε τις κάτωθι προτάσεις:

 

1) Να μην δίνεται η δυνατότητα στον δράστη – κατηγορούμενο να ζητάει την εφαρμογή της διάταξης του 381 Π.Κ. για την εξάλειψη του αξιοποίνου κατ’ εξακολούθηση, αλλά να γίνεται χρήση των ευεργετικών διατάξεων άπαξ.

2) Σε περίπτωση που ο δράστης – κατηγορούμενος, έχει αμετάκλητη καταδίκη για ομοειδές αδίκημα (π.χ. κατηγορείται για κλοπή και έχει ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα για κλοπή ), να μην του χορηγείται αναστολή στην εκτέλεση της ποινής αλλά να εκτίει υποχρεωτικά μέρος της ποινής που του επιβλήθηκε.

3) Για κάθε υπόθεση να μην χορηγείται παραπάνω από μία αναβολή για κώλυμα στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης, καθώς και παραπάνω από μία αναβολή στο πρόσωπο του κατηγορουμένου.

4) Να εξετάζονται από τους Εισαγγελικούς και Δικαστικούς Λειτουργούς κατά προτεραιότητα οι καταγγελίες, αναφορές, εγκλήσεις και μηνύσεις που υποβάλλονται σε βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων για ενέργειες στις οποίες προέβησαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και σε περίπτωση που αυτή κριθεί αβάσιμη ή τεθεί στο αρχείο να σχηματίζεται αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμηση δημοσίου υπαλλήλου.

5) Επαναφορά του άρθρου 392 του Π.Κ. σχετικά με το αδίκημα της δόλιας αποδοχής παροχών.

 

   Κύριοι Υπουργοί,

 

   Πέραν των αλλαγών σε νομοθετικό και νομικό επίπεδο, θα πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες ώστε οι αστυνομικοί που επιχειρούν να είναι θωρακισμένοι σε όλα τα επίπεδα  και όχι με «δεμένα» χέρια φοβούμενοι να δράσουν μην τυχόν κατηγορηθούν για υπέρμετρο ζήλο.

Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2023

          

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Αξίζει να δείτε:

loading...

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά