ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΝΟΥ

Η βοηθητική αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο στα κινητά

Εμφάνιση άρθων μόνο για συνδεδεμένους χρήστες

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

   Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Μάλλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

   Πρώτο και κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η μεγάλη επιβάρυνση που έχει  επιφέρει η έναρξη των εργασιών  του «Flyover», στις αστυνομικές υπηρεσίες της ΓΑΔΘ, λόγω της μαζικής εσωτερικής μετακίνησης εκατοντάδων αστυνομικών.

   Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην πρότασή μας για τροποποίηση των αποσπάσεων με έξοδα δημοσίου από λοιπές Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες ενισχύουν διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΘ, αποκλειστικά προς την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε να σταματήσουν οι  εσωτερικές  μετακινήσεις. Την δεδομένη στιγμή οι Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ ενισχύουν την Διεύθυνση Τροχαίας ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες ενισχύονται με αποσπασμένους από άλλους νομούς, κάτι το οποίο αποτελεί υπηρεσιακό παραλογισμό.

   Κατόπιν, θέσαμε την αναγκαιότητα άμεσης επιστροφής των αστυνομικών της ΔΑΚΑΘ που ενισχύουν την Διεύθυνση Τροχαίας, με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου και εφόσον απαιτείται αντικατάσταση αυτών, το κενό να καλυφθεί από τους δόκιμους αστυφύλακες που ενίσχυσαν την ΔΑΚΑΘ.

   Επιπρόσθετα, έγινε μνεία και στην αφαίμαξη της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, η οποία παρουσιάζει έντονες δυσλειτουργίες, εξαιτίας των  αποσπάσεων προς την Διεύθυνση Τροχαίας.

   Όσον αφορά τα Τμήματα Ασφαλείας, αναφέραμε διεξοδικά στον κ. Αρχηγό την επιλογή της τοπικής Διεύθυνσης να επιλέξει 32 από τους 45 αστυνομικούς για τη δημιουργία των νέων ομάδων ΟΠΚΕ από τα Τμήματα Ασφαλείας, η οποία ουσιαστικά οδήγησε σε διάλυση των περισσότερων εξ αυτών. Με δυσκολία 2-3 Τμήματα Ασφαλείας από τα 15 συνολικά, μπορούν να στελεχώσουν περιπολικό σε 24ωρη βάση και εν μέσω αδειών κάτι τέτοιο θα είναι ανέφικτο για το σύνολο αυτών. Ταυτόχρονα επισημάναμε την τεράστια επιβάρυνση των αξιωματικών υπηρεσίας με την δημιουργία των νέων ομάδων ΟΠΚΕ, ενώ καταθέσαμε πρόταση, όσον αφορά τις μεταγωγές των κρατουμένων, αυτές να γίνεται μέσω ειδικών ομάδων από τις ενισχυτικές δυνάμεις της Διεύθυνσης Ασφαλείας, ώστε να απαλλαχθούν τα Τμήματα Ασφαλείας από αυτές.

   Εν συνεχεία, σχετικά με την ΟΠΚΕ και την ΔΑΕΘ μεταφέραμε την έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο αστυνομικό προσωπικό, λόγω της άρνησης των Διευθυντών των εν λόγω Διευθύνσεων, να αποζημιώσουν το αστυνομικό προσωπικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες αυτές με τον ίδιο τρόπο που αυτό γίνεται στην Αττική.

   Άλλο ένα ζήτημα που διατυπώσαμε και αφορά την ΔΑΕΘ, είναι το πρόβλημα υποστελέχωσης που υπάρχει στην ΥΑΤ και ιδιαιτέρως στην ΥΜΕΤ, με τις διμοιρίες να εκτελούν υπηρεσία οριακά με διψήφιο αριθμό αστυνομικών. Θέσαμε το ζήτημα πραγματοποίησης της ετήσιας συντηρητικής εκπαίδευσης των διμοιριών αυτόνομα, ενώ ταυτόχρονα επαναφέραμε την πρότασή μας για εκπαίδευση αυτών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Σχολής  Μετεκπαίδευσης στην Ημαθία. Τονίσαμε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΔΑΕΘ με νέο προσωπικό, αφού ο μέσος όρος ηλικίας έχει αυξηθεί ραγδαία. Κάτι παρόμοιο τονίσαμε ότι ισχύει και στις ομάδες ΔΙΑΣ.

   Κατόπιν, επισημάναμε το μείζον πρόβλημα  με τις διάτρητες ενδοεπικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό το έργο των αστυνομικών καθώς και την ανάγκη για εγκατάσταση ψηφιακών συστημάτων ενδοεπικοινωνίας.

   Κλείνοντας, από μεριά μας:

- Θέσαμε καίριες προτάσεις της Ένωσης για την αναβάθμιση και εξέλιξη της αστυνομικής εκπαίδευσης, την αύξηση των εκπαιδεύσεων για τις επιχειρησιακές ομάδες καθώς και την ένταξη της εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού σε τραύματα μάχης στην ετήσια συντηρητική εκπαίδευση.

- Καταθέσαμε την πρότασή μας για τον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του αστυνομικού εξοπλισμού καθώς και την αύξηση των μέσων κλιμάκωσης.  Εξάλλου τα περιστατικά που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί ανά την Ελλάδα είναι αδιάψευστος μάρτυρας και προς τούτο η αναγκαιότητα εισαγωγής χρήσης νέων μέσων, όπως πλέγματα ακινητοποίησης (καρφιά) για την ακινητοποίηση οχημάτων, σπρέι δακρυγόνων και taser κρίνεται επιτακτική.

- Καταθέσαμε τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με τον ετήσιο προληπτικό ιατρικό έλεγχο των αστυνομικών.

  Τέλος, ενημερώσαμε τον κ. Αρχηγό για την διστακτικότητα και ατολμία που παρατηρούμε από μεγάλη μερίδα αξιωματικών της ΓΑΔΘ, σχετικά με την προώθηση λύσεων σε  καθημερινά  ζητήματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό, επικαλούμενοι σε μόνιμη βάση την αναγκαιότητα έγκρισης των οποίων αλλαγών από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία.

   Ο κ. Αρχηγός από πλευράς του, άκουσε με ενδιαφέρον το σύνολο των προτάσεων μας, κατέγραψε το σύνολο των ζητημάτων που θέσαμε, δεσμευόμενος ότι θα συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων.

   Ως Προεδρείο θα πραγματοποιήσουμε  θεσμικές συναντήσεις με το σύνολο της  Ηγεσίας της ΓΑΔΘ, απαιτώντας άμεσα λύσεις για την βελτίωση της θλιβερής υπηρεσιακής εικόνας που παρουσιάζουν οι περισσότερες εκ των Διευθύνσεων αυτής.

Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2024

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Αξίζει να δείτε:

loading...

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά